Thursday, September 15, 2011

bekerja sebagai SURI RUMAH

tibe2 ada ter tension sket, ni dh lama x menulis, tibe2 terjongol kt blog ni, nk menulis balik...tgh x bape nk stabil skrg...

lepas abes je exam sem akhir di uitm dulu, sy terus je keje.masa tu keje jd cikgu je di sekolah rendah islam anna jihin klang...masa tu gaji x la byk sgt..skdr enjoy je kerja.pergi kerja masa tu pinjam motor kawan, mklum le, msh xde knderaan ..

byk la dugaan waktu tu...berhujan berpanas..dh ler duduk di shah alam, kerja di klang..jauh bangat dong..tp, di kuatkan tekad..bekerja dan bekerja..shingga ku buat keputusan membeli moto kriss dgn duit simpanan yg ada...(motor tu skr tgh berjuang dgn adik aku plak di kampus skrg, dh abes byr dah pun)..shinggala bulan 11, umi x sihat..ku buat keputusan utk berhenti kerja dan balik kg...balik kg duk saje2 smbil cari2 kerja lain

Alhamudlillah, rezki ada, dpt tawaran kerja sbg RO (research officer) di usm p.pinang..terpaksa meninggalkan umi jgk utk bekerja.setahun ku kerja di sana..seronok sgt kerja kat stu..tmbhana plk, gj ok dan menarik...

setelah itu, ku dpt twrn kerja di usm klantan plak..tmbh2 waktu tu dah dekat nk kawen, jd, ku berenti di p.pinang, balik ke klnatn..8 bulan gak keje di situ, walaupun kontrak tp ku sgt suke...

setelah berkahwin, decide behenti kerja dan ikot suami ke perlis.alhamdulillah, kami bahaga bersama..skrg dah keluar pnyambung generadsi kami 'Muhammad amir ikhwan b Anas Rizuan'..alhamdulillah..

dgn status sbg ibu, byk kerja yg perlu diselesaikan..suri rumah bukan duk 'goyang kaki'...suri ruamah x de relaks2 kat umah...

sy juga pernah bekerja...sy tahu macam mana kerja..dtempat kerja, bukan xde masa nk berehat skejeap, berbual dgn kawan2, minum2, makan2, p toilet lama2 dan sbgnya..

TAPI SBG SURI RUMAH...terutamanya yg ada anak kecik ni, nk p toilet pun curi2 masa..duk dlm toilet, anak kat luar melalak, x tenang pun duk dlm toilet...bgn tido pg2, basuh sgl baju, pinggan mangkuk yg mkn mlm td xsmpt nk basuh, jemur kain yg basuh malam td, angkat kain yg jemur smlm, lipat kain, buat breakfast kat asben nk p kerja..

anak plak nanges nk susu, bg ssu dulu (breastfeed)...dah tu letak anak sambung keje.anak nanges plak, (poo ru[peye), tukar pampers, tidurkan anak..dah jam 11, prepare nk masak, abg nk balik mkn tghr..anak plak dh bangun,....

smbil dukung anak, berkejar2 masak..letak anak jap nk potong bawang, anak nages lagi..hmmmm

asben balik, mkn tghr...p keje balik

suri rumah smabung kerja.,.sidai bj yg di basuh pg td, basuh kain lampin anak, mandikan anak dan basuh pinggan makan td..

ptg, asben balik keje, suri rumah masih lg bkerja...bg makan anak, mandikan anak, lipat kain yg dibasuh td, anak poo, basuh poo anak..hinggalah dkt2 mgrib...

masuk dapur, prepare mknn malam...mkn malam bersama asben, anak nanges, riba sambil makan, lepas mkn, basuh pinggan (x siap basuh sb anak nages)...tinggalkan dan continue basuh pg esok...

malam, anak poo lg..tukar lampin, tukar bj tidur, pakaikan bedak dan nk lipat kain, kemas rumah yg bersepah..mmmm...kdg2 xsmpt pun buat semua....mata dh letih...bdn pun dh letih...

dah byk hari x minum susu (susu dh abes..segan nk mntak belikan) uhuk..mklumla, sy xkeje..xde duit.klu ada duit snd dh beli dah..xmo mintak2..(abg, syg mintak mf, emo sket, sb mcma2 org kate..suri rumah ni mcm x buat ape)

PADAHAL

suri rumah la yg tlg suaminya..mkn pg, mkn tghr, mkn mlm...
tlg jg anak
jd bibik
jd nurse
jd mcm2

bg susu percuma
]basuh lampin anak (xpakai panpers sb nk jimat)


kalu xdes ur rumah, smua tu kena byr kt org...

lg 1, anak membesar, suri rumah ni la yg jaga, ajar dan macam2...

MAF SGT2..SY MEMANG EMO SKARG.!!!!!

TQ

jd, pd yg byk ty xkeje lg ke x keje lagi k...
sy jawab
dah keje dah...jd suri rumah..jg anak dan suami sy...okeh..full stop

1 comment:

Siti Noorasyikin Maarop said...

salam puan nisrin =)

jgn lupa insan yang hebat itu datangnya daripada didikan si ibu yang berada di rumah. Suri rumah pun bekerja juga, cumanya kita tak nampak bahawa Boss yang dok bayar gaji surirumah ialah ALLAH. Setiap titik peluh surirumah itu- memasak, jaga anak, layanan kepada suami- ALLAH ambil kira. skrg ni, jadi surirumah pun boleh jana pendapatan dari rumah. tak perlu keluar bekerja, dok dlm ofis. =) lagi 1, selangkah wanita keluar dari rumahnya, 1001 fitnah boleh melandanya.